10 graviditetsgener, ingen taler om

10 graviditetsgener, ingen taler om

Okay.. Du har helt sikkert hørt om graviditetsgener som kvalme, humørsvingninger, bækkenbundsløsning og crazy cravings..

Men prøv lige at høre……!

Der sker virkelig mange ting i de 9 mere eller mindre søde måneder, hvor vi bærer rundt på vores kommende baby, som vi gravide ikke taler om.

Jeg er i skrivende stund gravid i 40. uge med mit første barn – en lille pige, og har termin i morgen (!), og der er især 10 graviditetsgener, der overraskede mig, som jeg ikke har hørt fra nogle af mine veninder, der har børn.

Går du og din partner med overvejelser om at blive gravid, er du allerede gravid, eller har du en veninde, der er det, så får du lige et oplysende indlæg, så I kan være forberedte. Hvis du er sart, skal du nok ikke læse videre, cuz it’s not all that pleasant…..!

Disclaimer: Alle graviditeter er forskellige, så det kan være, du slet ikke oplever halvdelen af de ting, jeg skriver om her. Eller dine gener er anderledes. Men så er du i hvert fald informeret om, hvad der kan ske.

Jeg havde for eksempel slet ikke kvalme under min graviditet. Og jeg spiste ikke noget skørt. Jeg havde lyst til rød peber i starten af graviditeten og æbler i slutningen. Men det var ikke den der syge trang, man kan læse eller har hørt om. Det var mere sådan en “det kunne jeg egentlig godt spise”-følelse. Og så havde jeg en forkærlighed for dåsecola i de første tre måneder og de sidste tre måneder. Men igen. Ikke nogen syg trang.

 

Nå, men her kommer listen over 10 graviditets gener, ingen fortalte mig om!

 

Overraskende graviditetsgener #1: Hård mave

Vi starter hårdt ud 😉 Ej okay.. Min mand har vist smittet mig lidt for meget med dad jokes….

Anyways.. Jeg startede min graviditet med en vild forstoppelse. På et tidspunkt gik der en hel uge, før jeg kom på toilettet. Det var så i forbindelse med en tur til Beijing, som måske også kan have haft en indflydelse, både pga en længere flyvetur, men også fordi, der ikke altid lige var et rent (nok) toilet i sigte.

Men det var faktisk noget, der fulgte mig i hele graviditeten. Og det hjalp slet ikke, da jeg begyndte at tage jerntabletter fra 10. graviditetsuge. Og helt ærligt, så bliver det kun værre i takt med at ens plukkeveer bliver mere ubehagelige op til graviditeten. Av, siger jeg bare!

 

Overraskende graviditetsgener #2: Overvældende træthed

I starten af graviditeten gik jeg seriøst i seng super tidligt – aller senest kl 20. Og allerede omkring kl 18 begyndte jeg at blive vildt træt og kunne nærmest ikke holde mig vågen. Og når jeg gik i seng, sov jeg helt til kl 7, hvor vækkeuret ringede. Jeg vågnede slet ikke i løbet af natten, hvilket jeg har tendens til i perioder. Det var ret vildt. Selvom det er lækkert, bare at kunne sove, især når man ved, at søvn bliver en mangelvarer, når baby kommer, så er det også bare svært at have et socialt liv, når man går kold så tidligt.

 

Overraskende graviditetsgener #3: Graviditetshjerne

Du har sikkert hørt om begrebet “ammehjerne”, hvor nybagte mødre er svære at føre samtaler med især pga manglende søvn. Noget ligende sker altså også under graviditeten.

Jeg har kunnet mærke, at jeg ikke har været lige så skarp, som jeg plejer under graviditeten. Det har især været en udfordring, da jeg kort tid efter, at jeg fandt ud af, at jeg var gravid, startede på nyt job. Jeg måtte løbe lige lidt hurtigere, end jeg plejede, og tage lidt flere noter under møder. Heldigvis har mine søde kolleger fortalt, at de ikke har kunnet mærke det på mig. Men hold nu op, hvor var det frusterende i starten.

Og især her sidst i graviditeten er det blevet slemt. Jeg kan være igang med noget, for så at glemme det i samme splitsekund. Jeg har endda midt under en samtale glemt, hvad vi talte om, og hvad det var, jeg var ved at sige. Folk, der kender mig, ved, at jeg altid har haft en elefanthjerne, så det har virkelig været frusterende pludselig at miste den evne. Kryds lige fingre for, at det kommer tilbage – please! 😀

 

Overraskende graviditetsgener #4: Våde trusser

Fostervand, urin og udflåd. Yep, der er mange snaskede ting, der pludselig dukker op i trusserne. Du kan lække fostervand under hele graviditeten, og øget udflåd er normalt. Det kan desuden være svært at holde på vandet, især sidst i graviditeten, fordi der er mindre plads, og baby kan sparke til din blære. Et godt tip er at have et par ekstra trusser med i tasken. Trusseindlæg er ikke godt for din ph-balance, så hellere skifte trusser en ekstra gang end at ty til trusseindlæg 🙂

 

Overraskende graviditetsgener #5: Smerter, når baby sætter sig fast

Tæt på terminen skal babyen gerne sætte sig fast, så den er klar til at blive født. Altså dvs at hovedet skal lægge sig klar nede i dit bækken. Og hold nu k***, hvor gør det ondt, når det sker.

Et par uger op til, min baby satte sig fast, øvede hun sig, hvilket betød, at jeg fik hovedstød med fuld fart ned i bækkenet flere gange om dagen. Da hun så endelig satte sig fast, troede jeg, at det var en ve, og at fødslen nu var igang. AV!

Efterfølgende kunne det stadig godt gøre ondt, når hun vendte sig rundt med hovedet dernede. Men den smerte er slet ikke lige så slem, som når hovedet sætter sig fast.

 

Overraskende graviditetsgener #6: Mælkerester i BH’en

Når du er halvvejs i din graviditet, begynder kroppen allerede at producere den første mælk – råmælken. Det er også den mælk, der vil være der de første dage, efter du er blevet mor. Mine BH’er begyndte pludselig at indeholde noget, jeg troede var tør hud, så jeg smurte og smurte the ladies ind, fordi jeg troede, de var tørre. Lige lidt hjalp det, og da jeg spurgte min jordemoder, fortalte hun mig, at det var råmælk….

 

Overraskende graviditetsgener #7: Elefantfødder

En af de gener, jeg har været mest plaget af, er klart vand i kroppen. Jeg har slet ikke kunne genkende mine ben og fødder de sidste mange måneder, og jeg har trasket rundt det meste af graviditeten med kæmpe elefantfødder. Ret tidligt i graviditeten købte jeg et par Birkenstock-sandaler, der jo kan spændes ret meget op. Men i tredje semester kunne jeg altså ikke passe dem mere.

Faktisk kunne jeg kun passe et par sko til sidst. Heldigvis et par pænere sko fra Kiomi, jeg fandt på Zalando, så jeg bare kunne føle mig bare lidt attraktiv her i slutningen. For det er virkelig en mangelvarer, når man føler sig som en overdimensioneret ballon 😛

Vandet har også været slemt i mine hænder, hvilket betød, at jeg stort set ikke har kunnet holde på noget og har tabt rigtig mange ting på gulvet. Og der er bare langt ned, når man skal have det op igen, når maven er stor….

Varmen her denne sommer har selvfølgelig heller ikke hjulpet, og både hænder og fødder har været godt spændte og gjort ondt i mange måneder nu.

 

Overraskende graviditetsgener #8: Kløe på maven

Maven vokser, som du jo nok ved 😉 , og huden kan godt blive ret presset.

Jeg har ikke fået særligt mange strækmærker – fakstisk kun et lige ved navlen og en lille plamage nede i venstre side. Til gengæld har min mave kløet noget så forfærdeligt på det sidste, og uanset hvor meget creme jeg har smurt på, er der ikke rigtig noget, der har hjulpet.

 

Overraskende graviditetsgener #9: Ømme bryster

I det første trimester var mine bryster simpelthen så ømme.. Det var også klart dem, der voksede mest i starten, og jeg tror simpelthen, det var svært for dem at følge med. Det gjorde seriøst ondt bare at have tøj på! Det gik heldigvis væk i andet trimester 🙂

 

Overraskende graviditetsgener #10: Forstyrret søvn i slutningen

Til sidst her i graviditeten er jeg simpelthen vågnet så mange gange. Det er blandt andet den øgede tissetrang, der har meldt sig, men nogle gange er jeg også bare vågnet uden at skulle tisse.

I andet trimester gik der 4-5 timer før jeg vågnede, men her i slutningen er jeg vågnet med 1-2 timers mellemrum. No wonder at man får “ammehjerne” allerede under graviditeten 😛

Jeg har til gengæld hørt, at det er en måde for kroppen at forberede sig på, at baby kommer, for der skal man jo også være vågen flere gange i løbet af natten. Og det er jo egentlig ret smart 🙂

Så ladies.. Here you have it! Jeg håber, at du er bedre forberedt i din graviditet efter at have læst dette indlæg.

Har du oplevet nogle andre gener, eller hørt om nogle fra en veninde, som jeg ikke har med på listen her?

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *