Sådan bliver du mere miljøbevidst #1

Jeg er selv lidt af en miljø-nørd, og det er noget, som jeg rigtig gerne vil give videre. Jeg er den klare opfattelse, at vi lever i et samfund, hvor vi generelt køber for meget, og ikke genbruger nok. Det glæder mig hjerte, at der generelt er kommet mere fokus på det, og jeg vil rigtig gerne give mit bidrag til forbedringer. Jeg bestræber mig selv for at blive bedre konstant, og er sikker på, at jeg kan gøre endnu mere.

De ting, som jeg har lært so far, vil jeg rigtig gerne give videre, og du kan derfor se frem til en række tips til, hvordan du bliver mere miljøbevidst. Måske var du klar om nogle af tingene, og andre overrasker dig måske. Har du selv nogle godt fifs, så modtager jeg dem gerne!  😀

Det første tip i min lille serie her handler om genbrug af skrald.

“Fy for satan”, tænker du måske. Men ro på. Vi starter stille ud, og denne gang handler det om genbrug af plast. Det er især noget, som jeg ved, mange ikke genbruger nu, og der er altså virkelig plads til forbedring.

Det meste plast kan faktisk genbruges, og du har sikkert mere end én gang i dit liv været nede og returnere plastflasker for at få pant.

Der er dog meget mere plastik, der kan genbruges! Tomme flasker til shampoo, eddike, sprinklervæske og opvaskemiddel og bøtter til is, marmelade og pålægssalater er oftest lavet af plastiktyperne PE-HD eller PP, som kan genbruges. Vidste du det? 🙂 Jeg har godt nok smidt masser af plast ud tidligere, fordi jeg ikke anede, at det kunne genbruges. Ups! But no more!

Dog er det ikke alt. Og se, nu bliver det lidt tricky, but stay with me! 😉

Det letteste er at se i bunden af plastik. Hvis du ser en genbrugstrekant, som nedenunder, skal du smide det plast til genbrug. Det lille 2-tal betyder at materialet er E-HD PolyEyhylen-High Density, som sagtens kan genbruges. Læs evt. mere her.

 

Mange ejendomme har i dag fået særskilte skraldespande, der gør det endnu nemmere. Det kan dog variere, hvilken type plastik du kan anvende, og det kan derfor være en god id at læse sorteringsguiden for din ejendom. Hvis du ikke er så heldig, skal du tage til en genbrugsstation.

“Aaaah.. Skal jeg virkelig det?” Kom nu, hvor svært kan det være lige at smutte forbi en dag med nogle ting? Koordination, baby 😉 Københavns Kommune har endda gjort det rigtig nemt og lavet en oversigt over, hvor genbrugsstationer findes. Den finder du her.

Her hos os på Amager er vi så heldige at have en skraldespand til plast i vores gård. I starten var vi begge irriterede, fordi vores i forvejen lille københavner-gang var fyldt med plast. Så nu har vi lavet et fast sted til de plastting, der skal genbruges, og husker hinanden løbende på at smide det deri, så det ikke ender med at dominere vores lille 2v-lejlighed. Jeg vil råde dig til at gøre det samme. Måske skal du have det i en plastikpose på bagtrappen, eller i en lille skraldespand under vasken?

Alt skal i øvrigt vasket, så det er fri for fx madrester, da det kan skabe problemer i genanvendelsesfasen.

Som skrevet tidligere, er det ikke alt plastik, der kan genanvendes, og noget skal i andre skraldespande. “Oh my God, er der flere?!” – og yes, det er der! Her skal du fx smide emballage med kemikalierester eller plastik fra elektronik.

Når plastet lander på genbrugsstationerne, bliver det gensorteret og afsat til nye produkter. Man kan fx lave urtepotter af genbrugsplast.

Hver gang vi genbruger nedsætter vi fx udledningen af CO2 til atmosfæren. Det synes jeg sgu er rimelig cool at være med til! Så næste gang du står med noget plast i hånden og skal til at smide det i den almindelige skraldespand, så håber jeg, du lige vil stoppe op i to sekunder og tænke over, om det kan genbruges.

Happy recycling guys <3

 

2 tanker om “Sådan bliver du mere miljøbevidst #1”

  1. Jeg er ikke så god til at få genbrugt plastik og det vil jeg egentlig gerne blive lidt bedre til. Tilgengæld har jeg altid en stofpose med når jeg handler ind, og så forsøger jeg at købe det meste af mit tøj i genbrug. Begge dele er bedre for mn pengepung, samvittighed og ikke mindst miljøet 🙂 Men der er lang vej igen til at være miljøbevidst kan jeg se!! Mit problem er nok at jeg ofte går i sådan et “nu skal der ryddes op og alt skal ud” agtigt mode. I will try to improve…:-)

    1. Det lyder som om, at du er godt på vej, Gertrud! 🙂 Det første skridt er at ændre ens tankegang og være bevidst om, at man kan gøre mere! 🙂 Stofposer og genbrugstøj lyder som en rigtig fin start! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *